De Smaak van Van Gogh

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. De werken van deze schilder zijn nog steeds een inpiratie voor mensen over de hele wereld. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het themajaar Van Gogh 2015, 125 jaar inspiratie. Het Van Gogh Jaar is een initiatief van het Van Gogh Museum, Van Gogh Brabant, Mons 2015 en het Kröller-Müller Museum. Ede neemt deel aan dit aan dit bijzonder jaar met De Smaak van Van Gogh. 

De Smaak van Van Gogh is een initiatief van Citymarketing Ede. Vanaf 2015 worden projecten georganiseerd en ondersteund waarmee de stad zich de komende jaren verder op de kaart gaat zetten als ‘proeftuin’ voor food en het epicentrum van kunst en cultuur. Het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn beiden grote namen met een nationale en internationale uitstraling, waarmee Ede zich onderscheidt van andere gemeenten in Nederland

Activiteiten

Onder de vlag van de Smaak van Van Gogh worden er allerlei activiteiten georganiseerd met als thema kunst, natuur en food. Wat kunt u onder andere verwachten?

  • 30 april - 'Aan tafel met Van Gogh' in het pittoreske centrum van Otterlo.
  • 25 en 26 juni - Foodfestival Food Unplugged op de kazerneterreinen.
  • Classic car rally
  • Statues by night in Van Gogh stijl
  • Van Gogh on tour, een serie klassieke van de Edesche concertzaal
  • De Concordiamolen, zelf 125 jaar oud,  herdenkt Van Gogh
  • 's Heerenloo organiseert 'Vincent door andere ogen'
  • 125.000 zonnebloemen voor Van Gogh

Download hier de actuele jaarkalender.

Van Gogh smaakprofielen

Een van de projecten onder de Smaak van Van Gogh zijn de Van Gogh Smaakprofielen. Met deze Smaakprofielen wil Ede 125 restaurants in heel Nederland inspireren om in 2015 een Smaak van Van Gogh gerecht of menu op de menukaart te zetten.

De Smaakprofielen zijn een leidraad voor professionele chefs, thuiskoks en foodproducenten om gerechten en producten te creëren die bij Vincent van Gogh passen. Op basis van de brieven en schilderijen van Van Gogh zijn drie ‘Smaakprofielen’ ontwikkeld. Elk profiel heeft betrekking op een bepaalde periode uit het leven van de schilder. Deze periodes zijn gekoppeld aan de seizoenen herfst/winter, lente en zomer. Bij elk profiel hoort een suggestie voor de bereidingswijze die past bij het gekozen tijdsbeeld.

De volgende restaurants gaan al werken met de smaakprofielen:  

Bier, koekje en perensap

De Van Gogh Smaakprofielen zijn niet alleen voorbehouden aan restaurants. Ook bedrijven die een (streek-)product willen ontwikkelen op basis van de Van Gogh Smaakprofielen kunnen zich laten inspireren door het werk van Vincent van Gogh. Het boekje reikt hen daarvoor allerlei tips aan. Het eerste product dat onder het label van De Smaak van Van Gogh tot stand komt, is het ‘Koekje van Van Gogh’. Deze lekkernij wordt vervaardigd door Banketbakkerij Mekking uit Bennekom en komt in januari 2015 op de markt in een speciaal hiervoor ontwikkelde Smaak van Van Gogh Koektrommel. Andere producten die begin 2015 het levenslicht zien, zijn Van Gogh Perensap van ’s Heeren Loo, een speciaal Van Gogh Veluwe biertje van de Heidebrouwerij en een Van Gogh worst van Ecofields

Houdt deze website en de evenementenkalender in de gaten voor alle activiteiten rondom de Smaak van Van Gogh.