Fietsen en wandelen in Ede

Het mooie van het weidse Ede, wat betreft oppervlakte één van de grootste gemeenten van Nederland, is dat ieder gebied zijn eigen identiteit heeft. Er zijn diverse prachtige fiets- en wandelroutes in onze omgeving uitgezet. Op deze pagina vind u tips.

Online

Op www.fietseninede.nl staan mooie fietsroutes rondom Ede. Daarnaast vind je er interessante tips voor bezienswaardigheden in de omgeving, en interessante wetenswaardigheden over de Veluwe.

De fotografie op www.wandeleninede.nl nodigt uit om de Edese natuurgebieden per voet te ontdekken. Er zijn routes die je leiden over de mooiste natuurgebieden zoals De Planken Wambuis en het Wekeromse Zand, of kies een van de elf klompenpaden waarmee je over mooie kleine paden loopt.

In Lunteren vorm de Goudsberg het middenpunt van Nederland. Tussen Lunteren, Wekerom en Ede ligt een prachtig gebied met veel sporen uit het verleden. De stuwwal uit de ijstijd, de Celtic fields en de Germaanse put uit de ijzertijd, de middeleeuwse engen, de lang ste nog zichtbare wildwal van Nederland eneen Hessenweg, het Luntersche Buurtbosch, de vele zandgroeves en grindgaten uit de meer recente geschiedenis. Veel zichtbare elementen die vertellen hoe het landschap is ontstaan en dat allemaal rondom het middelpunt van Nederland. Op www.middelpuntvannederland.nl zijn de mooiste wandel- fiets- en ruiterroutes in dit bijzondere gebied geplaatst.

Smaakfietsroutes

Het is onmogelijk om alle smaken van Ede te vangen in één route. Daarom zijn er maar liefst 4 smaakroutes rond Ede samengesteld.

De basis van iedere route is hetzelfde: fietsen langs streekproducenten, streekwinkeltjes, restaurants van de streek, bezienswaardigheden en attracties. Op de afscheurbare bonnen staan aantrekkelijke aanbiedingen die je onderweg kunt benutten. De routes starten allen in de nabijheid van de kern Ede. Voor de echte kilometervreters zijn er verbindingspunten tussen de routes aangegeven.

De vier routes:
Ede-Otterlo-Wekerom
Ede-Lunteren
Ede-Bennekom- Wageningen
Ede-De Kraats -Achterberg

Bekijk hieronder één van de fietsroutes of haal ze op bij Cultura Ede.