Feestelijke Nederlandse première Van Gogh film in Kröller-Müller Museum

Geplaatst op: 18-06-2018
Op 8 juli gaat de film Van Gogh. Of wheat fields and clouded skies feestelijk in première in het Kröller-Müller Museum. De film geeft een kijk op Vincent van Gogh, door de ogen van ‘s werelds grootste privéverzamelaar van zijn werk: Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij kocht tussen 1908 en 1929 bijna negentig schilderijen en ruim honderdtachtig tekeningen van Van Gogh.

Deze nieuwe film over Vincent van Gogh, van regisseur Giovanni Piscaglia, is gemaakt naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling Tra il Grano e il Cielo in de Basilica Palladiana in Vicenza. Hier toonde het Kröller-Müller Museum 40 schilderijen en 85 tekeningen uit zijn rijke Van Goghcollectie.

Helene Kröller-Müller en Vincent van Gogh
De film vertelt het verhaal over Helene Kröller-Müller, die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkent: gevoelens die beiden in briefvorm uitdrukten. Deze fascinerende brieven lopen als een rode draad door de hele film. De film vertelt niet alleen over Van Goghs kunst en genialiteit, maar ook over het belang van de tekeningen als deel van zijn artistieke techniek.

In de voetsporen van Vincent en Helene
Voor de film zijn opnames gemaakt op Van Goghlocaties, in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, maar ook op plekken die Helene Kröller-Müller inspireerden, zoals Milaan en Florence. Aan het woord komen onder anderen Van Gogh experts Leo Jansen en Sjraar van Heugten, Eva Rovers (biograaf van Helene Kröller-Müller) en directeur Lisette Pelsers.

Premièreprogramma
13:30 uur Ontvangst met feestelijke bubbel
14:00 uur Interview met regisseur Giovanni Piscaglia
14:15 uur Start Van Gogh. Of wheat fields and clouded skies 15:45 uur Napraten met een drankje en een hapje

Tickets
Tickets inclusief entree zijn voor € 29,95 te koop op de website van het museum. Hier is ook meer informatie te vinden. Indien beschikbaar zijn op de dag zelf bij de ontvangstbalie tickets te koop voor € 14,95. Dat is exclusief entree tot park en museum.

Van Gogh. Of wheat fields and clouded skies is vanaf 12 juli te zien in de Nederlandse bioscopen. Meer informatie over de programmering: Arts in Cinema.