Fietswereld tentoonstelling

Geplaatst op: 19-04-2016

Tentoonstelling Fietswereld

 

Nederland is een fietsland bij uitstek. Zeker in de lente begint het bij iedere fietsfanaat te kriebelen. Otto Beaujon is niet alleen actief als wielrenner, maar ook actief fietsenverzamelaar en lid van historische rijwielvereniging De Oude Fiets. Uit zijn uitgebreide collectie heeft het Kijk en Luistermuseum een interessante expositie samengesteld. Deze is te bekijken vanaf 26 april. 

"Als kleine jongen was ik al geïnteresseerd in fietsen. Als tienjarige was ik elke woensdagmiddag te vinden bij de fietsenmaker in ons dorp en leerde daar de kneepjes van het vak," aldus Otto Beaujon. Zijn fascinatie voor fietsen bleef bestaan, al werd hij zelf geen rijwielhersteller, maar biologieleraar.

Verzameling
Zijn school bleek een bron van interessant verzamelmateriaal. Vaak lagen er oude, verlaten fietsen in de struiken. Beaujon haalde er snel de balhoofdplaatjes vanaf, voordat de conciërge de fietswrakken in de container deponeerde. Hij vertelt: "Aan het begin van de twintigste eeuw waren er 1600 fietsenmerken en evenveel anonieme fietsenmakers. Zij monteerden allemaal zo'n plaatje op hun fietsen, met bijvoorbeeld de koning of het stadswapen of snelle dieren en afbeeldingen van snelle vervoersmiddelen, zoals vliegtuigen en locomotieven." 

Het bleef niet bij het verzamelen van balhoofdplaatjes. Beaujons collectie omvat complete fietsen, maar ook allerlei fietsonderdelen, belastingplaatjes, reclameposters én veel klassiek fietsenmakersgereedschap.

Expositie
In het Kijk en Luistermuseum exposeert Otto Beaujon van 26 april tot en met 2 juli een mooie selectie van zijn verzameling. De tentoonstelling omvat complete fietsen uit de vroegste geschiedenis van de fiets, kinderfietsen én attributen van en voor fietsen, zoals oude fietslampen (soms met een kaars als verlichtingsbron), derailleurs, allerlei soorten trappers, spaken en banden: te veel om op te noemen. Ook is er fietskleding van vroeger te zien.

De tentoonstelling begint al buiten het museum met twee oude fietsen die aan de gevel hangen. Binnen is onder andere een klassieke fietsreparatiewerkplaats nagebouwd. Kinderen kunnen met een fiets in het museum een orgeltje laten spelen.