Giro d'Italia in Ede

Geplaatst op: 31-03-2016

De Giro d’Italia komt door de gemeente Ede

Op zaterdag 7 mei kleurt de gemeente Ede roze. Op die dag komt de Giro d’Italia namelijk door onze gemeente. Het is de tweede etappe met een afstand van 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen. Een bijzonder spektakel!

Ede

Op zaterdag 7 mei kleurt het Raadhuisplein in Ede roze: De Giro d’Italia komt langs! Ede is dit jaar doorkomstgemeente en verwelkomt de renners in Otterlo, Ede en Bennekom. In Ede rijden de renners over de Raadhuisstraat waar zij ons eigen Edese Giro evenement zullen passeren. Het Giro-festivalterras op het Raadhuisplein wordt in stijl ingericht met Italiaanse terrastafeltjes en -stoeltjes, roze bloemen en olijfbomen. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een fietsbehendigheidsparcour, ‘versier je fiets roze’, springkussens, demonstraties en spellen. Natuurlijk is er deze dag ook heerlijke echte Italiaanse koffie verkrijgbaar, of geniet je van een bord pasta of een Italiaans broodje.

 

Otterlo

Binnen de gemeente Ede doet de Giro d’Italia als eerste het dorp Otterlo aan. In Otterlo, gelegen aan het parcours, ligt op zaterdag 7 mei een gezellig feestplein. Vanaf de statribunes zie je het peleton en de karavaan voorbijschieten. Op een groot scherm bekijk je live het vervolg van de gehele koers. Voor en na de voorbijkomst geniet je van Italiaanse muziek en heerlijke Italiaanse hapjes en drankjes zoals Birra Moretti. Uiteraard staat er een ijskarretje met Italiaans ijs op het terrein. Het terrein is roze gekleurd en in de aanloop naar het feest worden ook de schoolkinderen van Otterlo aangespoord om hun fiets en zichzelf zo mooi mogelijk in het roze te versieren. Deze roze stoet wordt verzameld en komt na een rondgang door het dorp aan op het feestterrein. Voor de mooiste fietsen en uitdossingen worden er leuke prijzen uitgedeeld.

 

De rest van de dag is het heerlijk vertoeven op het feestterrein, bijvoorbeeld in de tent met terras. Op het terrein staan lokale en regionale fietszaken als op een piazza della bicicletta om in hun eigen stands high class racefietsen en mountainbikes te tonen, of bewonder de tentoonstelling van Ferrari’s! In Otterlo beleef je Italië op en top.

 

Giro Fiets Campus brengt de Giro d’Italia naar Ede

Op vrijdagavond 15 april wordt de Giro Fiets Campus in Sportcafé de Peppel in Ede georganiseerd. Drie sprekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit zullen in een korte publiekslezing het publiek vermaken met interessant fietsverhalen en inzichten.

 

Waaraan herken je een wielertalent? Welke impact heeft een fietsongeluk?

Neuro- en revalidatiepsycholoog Marc Hendriks van de Radboud Universiteit staat stil bij de fietsongelukken waarbij de hersenen een flinke klap krijgen te verduren en op welke manier we de schadelijke effecten hiervan tot het minimum kunnen beperken. De tweede lezing wordt verzorgd door Mark de Niet en John Willems van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij gaan in op de fysiologische en mentale kanten van een wielertalent en wat de doorslag maakt bij het bereiken van de wielertop.

 

Proef de roze pizza of doe mee met de GGD fietsexperimenten
Ook de Gelderse GGD’s doen mee aan de Giro Fietscampus. Bij iedere Fietscampus laat de GGD zien hoe belangrijk het is om te bewegen en wat de voordelen zijn van fietsen versus autorijden. Daarnaast is er een hout gestookte oven waar gratis roze pizza’s worden uitgedeeld onder de bezoekers.

 

Locaties
De Giro Fiets Campus vinden naast Ede ook plaats in Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Tiel en Apeldoorn. HAN studenten nemen de organisatie van de middagen en avonden op zich. Zij zoeken naar laagdrempelige locaties in de wijken zodat het evenement voor iedereen goed toegankelijk is. Kijk op de website voor het actuele programma.

 

Beleef de Giro
Doel van de Giro Fiets Campus is het delen van de wetenschappelijke kennis rondom de thema’s (wieler)sport, economie en welzijn. Maar natuurlijk ook om zo de inwoners van Gelderland enthousiast te maken voor de start van de Giro d ‘Italia in onze eigen regio!

 

 

Langs uw huis?

De renners komen bij Hoenderloo de gemeente Ede binnen en gaan via de Apeldoornseweg, de N304, via Otterlo naar Ede. In Ede gaat het parcours langs het centrum van Ede via de Raadhuisstraat, Klinkenbergerweg, Bennekomseweg/Edeseweg naar Bennekom. In Bennekom volgen de renners de Edeseweg, Molenstraat, Commandeursweg. Via de Kierkamperweg (N782) en de Mansholtlaan (n781) rijden ze naar Wageningen.