Expositie Herman Brood

Geplaatst op: 04-02-2016

De Cultura Galerie (Molenstraat 45 in Ede) exposeert van 30 januari tot en met 6 maart kunstwerken van Herman Brood. De meest veelzijdige en daarnaast uiterst spraakmakende legende onder de Nederlandse artiesten. Daarnaast draait er in het Filmhuis op woensdag 10 februari om 20.00 uur de film KUNST BEGIN DRRR NIET AN. Na afloop van deze film is de opening van de expositie in de Cultura Galerie met een toelichting door Herman Broodkenner Ivo de Lange. Kaarten voor de film zijn te reserveren via www.cultura-ede.nl/theater of bij de kassa van Cultura.

Herman Brood maakte tussen 1990 en 2001 vele tekeningen, schilderijen en zeefdrukken. Kunstwerken in rood, geel en blauw met een typische Herman Brood stijl. Opvallend zijn de korte kernachtige titels en de humor in zijn werk. Naast werk op doek en zeefdrukken zijn ook tekeningen uit de collectie van Ivo de Lange van IQ Galleries te zien.
 
OPENING EN FILM
Op woensdag 10 februari 20.00 uur wordt in het theater van Cultura de film vertoond
KUNST BEGIN DRRR NIET AN. Na afloop is de opening van de expositie in de Cultura Galerie met een toelichting door Herman Broodkenner Ivo de Lange.
De documentaire van filmmaakster Gwenn Jansen gaat over de schilder Herman Brood. Toegang: € 6,00. Kaarten zijn te reserveren via www.cultura-ede.nl/theater of bij de kassa.
Voor elke bezoeker ligt een aandenken, het speldje Kunst begin drrr niet an, aan de film klaar.

Achtergrondinformatie

2016: 70 JAAR
In 2016 zou Herman Brood 70 jaar zijn geworden. Herman Brood werkte als kunstenaar, zoals hij in het leven stond, vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was de Nederlandse belichaming van het credo sex, drugs & rock 'n' roll. Brood heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten door zijn leefstijl, muziek en kunst.

MUZIEK
Herman Brood heeft zijn hele leven geschilderd en getekend maar is in eerste instantie beroemd geworden met zijn muziek. Zijn grootste succes boekt Brood met zijn band Wild Romance en nummers zoals: Saturday Night, My Way en Never Be Clever.
Herman Brood is -met een geheel eigen stemgeluid, zijn unieke persoonlijkheid en creatieve geest- spraakmakend en komt veelvuldig in het nieuws.

KUNST
Als kunstenaar is Brood autodidact. Zijn grote voorbeeld zijn de schilders van de Cobra-groep. Hij gebruikt penselen, verfrollers, spuitbussen, viltstiften en mallen om in hoog tempo zijn schilderijen te maken. Trefzeker, gedreven en krachtig. Met slechts enkele lijnen zet hij ogen, neus en mond neer en creëert zo een raak personage. De talloze indrukken en
ervaringen uit zijn roerige leven, vertaalt hij in zijn werk. Muziek, relaties, ontspanning en liefde zijn de belangrijkste thema’s. De schilderijen en zeefdrukken hebben felle kleuren
en dikke lijnen. De slogans op zijn schilderijen en zijn signatuur ‘Brood’ zijn altijd groot en duidelijk aanwezig. Een werk van Brood herken je direct.

HERMAN BROOD 1946 Zwolle  †2001 Amsterdam
De grote belangstelling voor zijn werk betekende voor Herman Brood een geweldige stimulans. Hij genoot van alle aandacht en werd de nationale knuffeljunk. Zijn muziek en kunst werden als ‘broodjes’ verkocht. Na zijn dood -hij sprong in 2001 van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel- wordt in 2002 een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd door het Cobra Museum in Amstelveen. In de tentoonstelling "Cha Cha, fenomeen Herman Brood" die in 2007 te zien was in het Groninger Museum wordt zijn hele atelier tentoongesteld. Bart Chabot schreef een vierdelige Brood-biografie, er kwamen documentaires,  een Herman Brood Galerie en diverse exposities. In 2016 is de kunst van Herman Brood nog steeds populair en kijk je via zijn werk met een knipoog naar het leven.

EXPOSITIE  HERMAN BROOD
30 januari  t/m 6 maart 2016
Cultura Galerie Molenstraat 45  6711AW Ede 0318-672800
maandag t/m vrijdag van 9.00 – 21.00 uur  en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur Toegang gratis