Sopraan Deirdre Angenent - De mooiste liederen over de liefde en de nacht

Geplaatst op: 14-01-2016

De muziekwereld kan niet meer om haar heen. Sopraan Deirdre Angenent sleept de ene na de andere belangrijke internationale prijs binnen. Op 16 januari is deze aankomende wereldster in de Edesche Concertzaal te beluisteren. Samen met pianist Peter Nilsson ontroert ze het publiek met de mooiste liefdesliederen van onder anderen Dvořák, Wagner, Strauss en Barber.

Veel van deze gezongen meesterwerken ontstonden vanuit persoonlijke liefdesperikelen. De 24-jarige Antonín Dvořák bijvoorbeeld was stapelverliefd op een van zijn leerlingen en schreef maar liefst achttien liederen voor haar. Helaas ging ze er met een ander vandoor en Dvořák trouwde uiteindelijk met haar zus. Jaren later vormden deze liederen een dankbare voedingsbodem voor nieuwe composities zoals de bundel ‘Liefdesliederen’, op. 83.

Richard Wagner

Richard Wagner hield er naar verluid een stormachtige affaire op na met Mathilde van Wesendonck, de vrouw van zijn beschermheer. Mathilde uitte haar gevoelens in vijf gedichten, die Wagner op zijn beurt weer van muziek voorzag. Zo schreef Wagner in een brief: "Aangezien ik in mijn leven nooit het geluk van de liefde heb mogen proeven, wil ik voor de mooiste van mijn dromen een gedenkteken oprichten." Uiteindelijk zou het project uitmonden in Wagners wereldberoemde opera ‘Tristan und Isolde’.

 
Pure emoties

Van alle gevoelens en emoties is die van de liefde misschien wel het puurst. Deirdre Angenent: “De liefde is van alle tijden en al die verhalen en perikelen zijn zo herkenbaar voor mensen. Ik vind liefde de kern van waar het om draait, daarom is er ook ontzettend veel over te vinden in de klassieke muziek.” Naast de Liederen van Dvořák en Wagner staat in de Edesche Concertzaal ook werk van de Amerikaanse componist Samuel Barber op het programma. “Zij maken muziek die gemakkelijk in het gehoor ligt. Dit concert is daarom leuk voor doorgewinterde liefhebbers, maar ook voor mensen die er nog niet zoveel van weten.”

 
Eigen ervaring

En hoe zit het met Deirdre’s eigen liefdesleven? Het bestaan als professioneel zangeres is soms moeilijk te combineren met een gezin met drie jonge kinderen. “Mijn man is ook vaak weg van huis, maar hij kan het een beetje om mij heen plannen. Het gevolg is wel dat we elkaar niet vaak zien, maar zo is het nou eenmaal, je raakt er aan gewend. We zeggen wel eens tegen elkaar, ‘ach, anders zit je ook maar elke avond op de bank!’”

Bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl/t374 of bij de voorverkooppunten in Ede: Boekhandels Boekhandels Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of aan de zaal. Voorverkooppunt in Bennekom: Bruna. Voorverkooppunt in Lunteren: The Readshop. Voorverkooppunt in Barneveld: Boekhandel Romijn. Voorverkooppunt in Veenendaal: De Rank. Voorverkooppunt in Woudenberg: Chr. Boekhandel Droogendijk. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.