Helmert Woudenberg als landverrader

Geplaatst op: 14-01-2016

De voorstelling 'Landverrader' is woensdag 20 januari in Cultura te zien. In Landverrader speelt Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.

De voorstelling gaat over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert, maar ook zijn levenslange controverse met zijn broer Kees, de socialistische voorman, komt aan bod. En ook hoe hij tenslotte opzij werd gezet door de Duitsers, die hier met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek. Een politiek die in het Europa van nu weer danig de kop op lijkt te steken.

Helmert Woudenberg

Na 'De Hel', 'Waterman' en 'Übermensch' buigt Helmert Woudenberg zich opnieuw over de problematiek van de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naweeën nog steeds voelbaar zijn. Hendrik Jan Woudenberg werd in 1938 gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB. Tijdens de oorlog was hij van 1940 tot 1942 voorzitter van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen. In 1942 werd hij leider van het Nederlandse Arbeidersfront (NAF), een (grotendeels mislukte) kopie van de Duitse arbeidsorganisatie. Hij was tevens redacteur van verschillende NSB-bladen zoals 'Volk en Vaderland'.

Na de oorlog werd Hendrik Jan Woudenberg uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld, maar in 1956 vervroegd vrijgelaten. Hij was de broer van de socialistische voorman Kees Woudenberg. Hij had een dochter en twee zoons, van wie de één, Dick Woudenberg, vader van actrice Kathenka Woudenberg, en de ander de vader is van acteur Helmert Woudenberg.

Helmert Woudenberg is al ruim veertig jaar acteur, regisseur en schrijver van prachtige stukken die betreft thematiek vaak uitweiden over geloof en over oorlog. Hij is onder meer bekend van succesproducties als 'God vergeeft', 'Fortuyn', 'Jezus', 'Yes Prime Minister', 'Mansholt' en 'Kuyper & Wilhelmina'. Helmert Woudenberg speelde veertien solovoorstellingen. Naast zijn werk in het theater is Helmert in de loop der jaren ook regelmatig op televisie en in films te zien geweest. Zo speelde hij tussen de rol van commissaris Eugene Houben in de televisieserie 'Flikken Maastricht' en was hij in 2010 te zien in de BNN-serie 'Feuten'. Verder speelde hij in de films 'Polleke' en 'Max Havelaar'.


Kaarten voor de voorstelling kunnen voor 19,50 euro worden gereserveerd via de receptie van Cultura, via 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.