Expositie cursisten Cultura

Geplaatst op: 07-01-2016

In de Stadswinkel/Cultura, Molenstraat 45 in Ede, is sinds kort een permanente expositieruimte ingericht. Elke derde maandag van de maand wordt een nieuwe tentoonstelling georganiseerd. Exposanten zijn cursisten en docenten van de verschillende beeldende kunst cursussen, zoals schilderen, mode & textiel, beeldhouwen en keramiek, die in Cultura worden gegeven.

Vanaf 16 november exposeert Karen Lok, cursiste van de afdeling Keramiek, samen met Leo van Broekhoven en Brigitte Kapteijn-Kunst, cursisten van Schilderen & Tekenen bij Cultura. Leo van Broekhoven en Brigitte Kapteijn-Kunst laten zich inspireren door mensfiguren: modellen, naakten en portretten. Het werk, dat onder begeleiding van docent Juliette Calis is ontstaan, is uitgevoerd in schetsen en aquarellen en is complementair aan het keramiek van Karen.

De expositie is tot 15 december te zien in de Stadswinkel van Cultura, op de begane grond achter de Bibliotheekafdeling.


Achtergrond informatie Karen Lok
In 2010 begon Karen met de driejarige keramiekopleiding, de SBB in Gouda. Wat begon vanuit de gedachte “ik zie wel hoe lang ik de opleiding blijf doen”, heeft zich ontwikkeld tot een ware passie voor keramiek. Zij heeft de opleiding in 2013 afgerond met een diploma. In Ede, waar ze sinds een jaar woont, is zij op zoek gegaan naar een plek waar zij haar passie kon delen en die heeft ze gevonden bij Cultura in Ede. Onder begeleiding van keramiekdocent Wim den Hertog kan zij hier zowel haar eigen werk verder ontwikkelen als inspiratie opdoen bij haar mede-cursisten.

Karen werkt veel met organische vormen die een primitieve uitstraling hebben. Ze gebruikt verschillende soorten klei en verschillende technieken: handvormen, draaien en een combinatie van beide. Ze mag graag haar grenzen verleggen door regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Het plezier hierbij staat bij haar voorop.
 
Zij maakt o.a. kommen, schalen, sieraden en mensfiguren. De serie mensfiguren heet: ik, jij, wij. Hierbij gaat het om de verhouding tussen mensen. Wat gebeurt er in een groep, hoe sta je zelf in een groep. Hoe komt iemand over als je de buitenkant weg laat, hoe is iemands uitstraling. Deze aspecten worden op verschillende manieren uitgebeeld. Het gaat daarbij niet om een waarheidsgetrouwe weergave maar om de sfeer die het beeld oproept.

De mensfiguren hoeven ook niet perfect te zijn. Mensen zijn immers ook niet perfect. Juist de combinatie van al deze aspecten spreekt haar aan.
De verschillende mensfiguren zijn gemaakt van plakken klei die aan elkaar bevestigd worden.