Gesluierde Monologen in Theater Cultura Ede

Geplaatst op: 01-12-2015

"Verhalen zo vol verfijning in het liefdesspel dat je je schaamt voor je Hollandse botheid" - NRC 

11 jaar na de première in Amsterdam via België en New York, langs Caïro en Berlijn, over Ankara en Parijs door Frankrijk en Canada, gaan de Gesluierde Monologen weer op tournee door Nederland. Op zaterdag 12 december om 20.15 staat de voorstelling in Theater Cultura Ede.   

De actrices ervaren de laatste jaren, dat begrip voor, inzicht in en kennis over de Islam volkomen geërodeerd zijn en plaatsgemaakt hebben voor alom geaccepteerde vooroordelen en ongefundeerde uitgangspunten. Adelheid roept op om niet ‘luisterloos’ voor elkaar te worden, want in dit klimaat zijn het vooral de vrouwen, die in de hiërarchie van het aanzien kelderen. Niet alleen als moeder, maar vooral als autonoom individu met de daarbij behorende intimiteiten. 

Met plezier, schaamte en verdriet vertelden de geïnterviewde vrouwen hun intiemste verhalen aan Adelheid. Het resultaat van deze interviews is verwerkt in twaalf indringende en intieme monologen. Deze worden vertolkt door Nazmiye, Meral en Oya, allen afkomstig uit een moslimcultuur. Zij worden muzikaal begeleid door de van oorsprong Turkse saz-speelster Seval.  

  

uit de pers 

"Anderhalf uur lang verhalen en muziek. Met zoetigheid en thee vooraf, en ovaties en een geluksgevoel achteraf. Welkom bij De Gesluierde Monologen." De Groene Amsterdammer