Sjaak Bral speelt oudejaarsconference 'Vaarwel 2015!'

Geplaatst op: 24-11-2015

Voor de negentiende maal speelt Sjaak Bral zijn  oudejaarsconference 'Vaarwel', maar voor het eerst in Theater Cultura op donderdag 3 december.


Een oudejaarsconference is een fantastische happening. Een afgebakende periode, een moment van bezinning, nog één keer omkijken naar wat er goed en slecht ging. Daar gaat een helende werking van uit’, aldus Sjaak. Het jaar 2015  - met een lach, een snik en een moraal.


Wat kunnen we verwachten in Vaarwel 2015?
Sjaak Bral aan het woord: ‘De voorstelling opent met een strijdlied, geïnspireerd op Thé Lau. Op de barricades, voor de vrijheid. Een lied over 'Je suis Charlie', dat nu helaas weer actueel is. Daarna komen in razend tempo de onderwerpen van het jaar voorbij. Van Max Verstappen tot de vluchtelingen. Van de omgevallen kraan in Alphen tot de wederopstanding van Bram Moskowicz. Maar ik kom op adem in mijn moestuin. Die tuin symbool staat voor rust en regelmaat. Het oude Nederland, zeg maar. Milieu, duurzaamheid, het zijn ook thema's van dit jaar. Na de pauze komt er een bijzonder Haags figuur langs om zijn visie op het jaar te geven. Wie, dat verklap ik nog niet. En natuurlijk zijn er nieuwe liedjes, ook pianist Daniel Roos is weer van de partij.'


Je hebt een nieuwe CD gemaakt: Liedjes van Vaarwel.
'Een lied kan wat je wil zeggen op een andere manier kleuren. Het nummer 'Zweef' van vorig jaar, over de ramp met de MH17, bijvoorbeeld. Ik gebruik een liedje vrijwel altijd om een boodschap over te brengen, vrolijk of juist serieus. In die zin zijn het echt cabaretliedjes. En nu is er een CD met 16 van die liedjes, zo goed als live opgenomen in de studio. Voor de fans.'


Je maakt de voorstelling op de vloer. Tijdens try-outs.
'Als ik try-outs speel is het belangrijk om de timing van de grappen te weten. Ik moet weten waarom mensen gaan lachen, in welk ritme, waarom ik het woord zo zeg. Schrijven is voor mij een ambacht. Ik wil een grap perfectioneren. Vreemd genoeg kun je 'm dan pas iedere avond net iets anders vertellen.'


De aanslagen in Parijs liggen nog vers in het geheugen. Kan humor met zoveel ellende nog iets betekenen? 
'De avond dat Fortuyn werd vermoord stond ik in theater, samen met de jongens van de Ashton Brothers. Andere artiesten wilde niet optreden, wij wel. We hebben een fantastische avond gehad. Zo ook op de avond na de aanslag in Parijs, in Brielle. Volle bak en flink gelachen. Humor is, na muziek, het mooiste verwerkingsmechanisme dat we hebben. Te kort op de gebeurtenis, dat kan wel fnuikend zijn. Het is beter even te wachten. Afstand schept inzicht. Toch zal ik de humor niet schuwen als het ons verder helpt. Als  je er om kan lachen, kan je er mee omgaan.'

De avond wordt aangekleed met de gebruikelijke bubbels bij een afsluiting van het jaar. Kaarten voor de oudejaarsconference van Sjaak Bral zijn a € 19,50 verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl