Van Gogh wandelingen

Geplaatst op: 15-05-2015

Van Gogh wandelingen in Ede

In Ede is een nieuwe initiatief gelanceerd in het kader van Smaak van Van Gogh en het Van Goghjaar 2015: de Van Gogh Wandelingen.


Van Gogh wandelingen zijn belevingswandelingen in de natuur, geïinspireerd op het leven en werk van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh. De eerste wandelingen zijn op 19 april in Ede en Wekerom van start gegaan. Er zijn ook wandelingen in Wageningen en Renkum gepland. Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. Hij maakt talloze wandeltochten langs akkers, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. De kleuren, het licht en de emotie van de natuur gaf hij mee aan zijn werk.


Van Gogh was een hartstochtelijke zoeker, een pelgrim. Hij omschreef het leven als een wandeling, waarin hij soms intent kon worstelen, maar ook diepe geloofsrust vond. Tijdens psychische crises, waarin hij werd  geteisterd door gevoelens van leegte, vermoeidheid en angst, hielpen de wandelingen hem om weer licht en kleur te zien.


Karolien van der Woude, wandelspycholoog bij Lichtvoetig Leven in Ede, is al jaren geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh. Zij ontwikkelde de Van Gogh wandelingen samen met het Edese innovatiebureau Emerge Media. Tijdens de belevingswandelingen in de natuur worden aspecten uit het leven en werk van Vincent van Gogh op een persoonlijke en interactieve manier behandeld. Van der Woude zegt er zelf over: "We kunnen ons allemaal met Vincent identificeren. Hij is als mens heel toegankelijk. Wandel mee, geniet van de natuur, en ontdek zelf hoe zijn leven ook jou kan raken."


De Van Gogh wandelingen worden maandelijks, meestal op zaterdag en zondag, in de regio Ede gehouden. Ze duren anderhalf uur en er is plaats voor maximaal 20 deelnemers per keer. Elke wandeling is uniek en heeft een eigen thema. De wandelingen zijn op weekdagen ook als groepsactiviteit te boeken door bedrijven, verenigingen, religieuze organisaties en andere groepen. 

 

Ga voor meer informatie naar vangoghwandeling.nl