Nederlands Tegelmuseum binnen en buiten helemaal in Delftsblauwe sfeer

Geplaatst op: 11-12-2014

Een enorme kunstschutting voor het Tegelmuseum in Otterlo. Beschilderd in Delftsblauw. Dat heeft kunstenaar Hugo Kaagman in één dag voor elkaar gekregen.Aannemer Kampert uit Harskamp maakte die schutting geheel gratis. Om zo Otterlo eens flink op de culturele kaart te zetten.

Tegelmuseum 2

De buren op de Eikenzoom stemde volledig in met de plaatsing van de kunstschutting. Prachtig vinden zij het. Hugo Kaagman is een internationaal graffitikunstenaar.  Hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn spectaculaire kunst was al eerder te zien in Tokio, Parijs, Rome, en Amsterdam natuurlijk. En nu in Otterlo!

Hugo Kaagman geeft in zijn werk op ironische wijze commentaar op de politiek en hij geeft zijn visie op de maatschappij van vandaag. De laatste jaren is de kunstenaar bij het grote publiek vooral bekend geworden met zijn Delftsblauwe werk. Een opvallend, terugkerend element in het werk van Kaagman is de verwijzing naar de decoratieve traditie van de Nederlandse wandtegel.

Meer dan molens en tulpen

Tegelmuseum 3

De kleurrijke tegels die Kaagman zag tijdens zijn reizen naar Marokko, deden hem met een nieuwe blik naar de Nederlandse tegel kijken. Zijn tegels zijn duidelijk op de zeventiende-eeuwse tegels geïnspireerd, maar de inhoud blijft niet bij de traditionele molen, klomp en tulp steken. Tot zijn belangrijkste opdrachten behoren de ontwerpen voor 19 vliegtuigtypen van British Airways en de Stadshaard in Roombeek te Enschede. Hiertoe hoort ook de luchthaven Schiphol, waar hij een 65 meter lange wand beschilderde.  Op dit moment is Hugo Kaagman bezig met ontwerpen voor het Noorderparkbad te Amsterdam-Noord. 

Tegelmuseum 4

De expositie Kaagware is op 29 november geopend en nog te zien tot en met 15 februari 2015.

Volgend jaar is het 125 jaar geleden dat schilder Van Gogh overleed. Delen van de schutting worden dan omgetoverd tot een ‘Vincent van Gogh Openbare Kunst Parade’ in het centrum van Otterlo.

Kijk voor meer informatie op www.nederlandstegelmuseum.nl