Expositie Exodus: to follow a butterfly

Geplaatst op: 27-11-2014

Vanaf 24 november t/m 17 januari tonen Qassim Alsaedy & Brigitte Reuter schilderijen, dubbelbeelden en keramiek in de Galerie Cultura  aan de Molenstraat in Ede. De schilderijen van Qassim getuigen van liefde en passie, maar ook van verdriet en pijn.  Zijn zoektocht naar schoonheid en zijn dierbare herinneringen komen terug  in de keramische werken die hij samen met Brigitte Reuter vervaardigde.

De kunstwerken van Qassim Alseady gaan over sporen, maar ook over schoonheid, hoop, liefde en vergeving. Kunst met een poëtische kracht, vol positiviteit en levenslust. Opvallend in het werk is de gelaagdheid en de vele kleine schrifttekens en symbolen. Elk werk is gebaseerd op herinneringen aan ontmoetingen en gebeurtenissen uit zijn veelbewogen leven. In zijn cel in Bagdad zag hij op de muur woorden, tekeningen en krassen. Tekens van gevangenen, die hem voor gingen. Sporen van hun bestaan. Ook nu ziet hij de muren en straten in elke stad als dragers van de gevoelens en emoties van de mensen die er wonen en geleefd hebben.

De tegenstelling tussen blijheid en pijn, vrijheid en onderdrukking zijn een belangrijk thema. De spijkers staan symbool voor Jezus Christus. Christus stelde zijn leven in de waagschaal voor een betere wereld. De daden van zijn vrienden, die nee zeggen tegen het kwaad betrekt hij in zijn kunst. De spijkers zijn een teken van pijn en hoop.  Qassim Alsaedy heeft ervaren dat tijd alle wonden heelt. De spijker zal vergaan, wat overblijft is een klein gaatje, van waaruit  de hoop en schoonheid een kans krijgt.

Hoop
In Noord Irak maakte hij de verschrikkelijke aanval van Saddam Hoessein mee. Nadat dorpen en velden waren gebombardeerd en verbrand was alles zwart. Maar als je goed keek zag je na een paar dagen het groene gras zich door het zwart heen wurmen. Een teken dat Qassim Alseady  telkens weer in zijn werk laat terugkeren. Kunst, muziek en cultuur ziet hij als bouwstenen om de mensen weer bij elkaar te brengen. Een land heeft hoop, respect, vrijheid en levenslust nodig.

Keramiek Qassim Alsaedy & Brigitte Reuter.
Ruim 12 jaar gaan de twee kunstenaars een dialoog aan tussen schoonheid en cultuur. Het is een samenspel van actie en reactie, waarbij de oven de derde medespeler is. Qassim Alsaedy ervaart klei als de bron waar het begon. In Bagdad was zijn ouderlijk huis van leem, zijn eerste kindertekeningen maakte hij in klei. Brigitte Reuter geeft, in overleg, een voorzet in vorm en klei. Qassim Alsaedy volgt zijn hart  bewerkt de vorm, tekent, kerft en voegt toe. Brigitte bezit een enorme kennis in de vele vormen van glazuren en het bakken van de klei in de verschillende ovens. Zij “leest” Qassim’s  dromen uit de tekening in de klei en kiest, kleurt en bakt. Samen maken zij een indrukwekkend oeuvre.

EXPOSITIE  Exodus: To follow a butterfly
Qassim Alsaedy & Brigitte Reuter
24 november 2014 tm 17 januari 2015

Galerie Cultura
Molenstraat 45
6711AW Ede
0318-672800
info@cultura-ede.nl

www.cultura-ede.nl

maandag t/m vrijdag van 9 - 21 uur .
zaterdag van 10 – 17 uur

Toegang gratis