Trio Rodin

Geplaatst op: 18-09-2014Partner: Edesche Concertzaal

Met piano, viool en cello voert het talentvolle Trio Rodin het publiek van de Edesche Concertzaal op 27 september mee in een ware danse macabre van Sjostakovitsj.  Dit monumentale pianotrio componeerde Sjostakovitsj tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend muziekstuk wat eindigt in een majestueus slotkoraal.

Trio Rodin, dat bestaat uit violist Carles Puig, celliste Esther García (1988) en pianist Jorge Mengotti, behoort tot de meest veelbelovende jonge pianotrio’s van dit moment. In de drie jaar dat ze samen spelen sleepten ze verschillende prijzen in de wacht. Vorig jaar namen ze de Storioni Toonzaal Prijs in ontvangst en ze waren al in de belangrijkste Nederlandse concertzalen te horen. Carles Puig houdt van het spelen in een pianotrio. Het is persoonlijker dan een orkest en de combinatie van strijkers en piano bevalt hem zeer. “De combinatie van die verschillende klankkleuren is erg mooi”, zegt hij. “Bovendien kun je met een pianotrio een heel breed repertoire spelen.”

Een majestueus slot

Op 27 september komen ze naar Ede met een aangrijpend programma, met onder meer Sjostakovitsj monumentale Tweede Pianotrio. Sjostakovitsj componeerde dit stuk tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De ontreddering van dood en verderf klinken onmiskenbaar door in het slotdeel, waarin een Joods-getinte melodie zich gaandeweg ontpopt tot een ware danse macabre. Maar de dood heeft niet het laatste woord. Aan het eind verzoenen de drie instrumenten zich met elkaar in een majestueus slotkoraal.

Danse macabre

Trio Rodin brengt de avond in Ede in balans met Haydns zonnige Zigeuner Trio, waar de fiedelende viool de show steelt in de karakteristieke speelstijl van de Roma. Ook Saint-Saëns' luchtige Danse macabre klinkt in de Edesche Concertzaal. Twaalf middernachtelijke klokslagen zetten de toon voor een macaber bal. Magere Hein stemt zijn viool en hitst het nachtelijke dansgezelschap op tot een zinderende rondedans. Wanneer de haan het ochtendgloren aankondigt, eindigt het bal even abrupt als het begon. Alleen Magere Hein blijft over, spelend op zijn viool. Met Rachmaninovs serene Trio élégiaque zorgt Trio Rodin voor een oorstrelende schakel tussen de twee tegengestelde werelden.

Muziek die in je zit

Voor Trio Rodin is het concert in Ede het negentigste concert samen. Voor Carles Puig een roeping: “Ik denk dat je door de muziek 'geroepen' wordt, niet zozeer door een specifiek instrument. Het gaat uiteindelijk om de muziek die in je zit.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via: http://www.edescheconcertzaal.nl/ en bij de voorverkooppunten in Ede: Boekhandels Het Paard van Troje en De Bron, Ede Muziek of aan de zaal. Voorverkooppunt in Barneveld: Boekhandel Romijn. Voorverkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff | Voorverkooppunt Woudenberg: Boekhandel Droogendijk