Airborne weekend

Geplaatst op: 01-09-2014Bron: gemeente Ede

70 jaar geleden vonden de Airborne luchtlandingen plaats, die het begin vormden van de Slag om Arnhem. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 september staat Ede in het teken van deze bijzondere herdenking.

Airborne Taptoe
Vrijdag 19 september is de twaalfde Airborne Taptoe op de markt in Ede, van 20.00 – 22.00 uur. Internationale muziekkorpsen vertellen muzikaal het verhaal van zeventig jaar geleden. Voor informatie en toegangskaarten: www.airborne-taptoe-ede.nl

Airborne luchtlandingen
Zaterdag 20 september is de 70ste keer herdenking van de Slag om Arnhem. Het programma begint om 9.30 uur en duurt tot circa 17.00 uur. Vanaf 10.00 uur landen honderden parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Na de eerste Mass Drop begint om 11.15 uur de Airborne Herdenking. Ongeveer 70 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. Om 16.30 uur is er een spectaculaire tankdrive door de speciaal overgekomen Shermantanks op de Ginkelse hei, een uniek schouwspel.

Historisch bivakkamp

Op de hei is een historisch basecamp te bekijken met re-enactment van het 30e Engelse Legerkorps, het legeronderdeel dat het grondoffensief in 1944 voor haar rekening nam. Veel originele WO2 voertuigen, tenten en uitrustingstukken zijn hier te zien. Het is uniek te noemen dat nu in Ede het ‘Garden’ gedeelte aanwezig is bij het grootschalig parachutespringen (‘Market’).

Airbornemarkt en muziek
Het programma is omlijst met muziek van o.a. Sgt. Wilson’s Army Show, Showkorps Irene en living history. Op de Airbornemarkt staan tal van met kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. De verenigingen Airborne Battlewheels en Keep Them Rolling staan langs het droppingsgebied  met historisch militaire voertuigen.

Informatie: www.ede.nl/airborne  De programmaflyer met plattegrond kunt u hier downloaden.