Tentoonstelling Seurat geopend

Geplaatst op: 23-05-2014Partner: Kröller-Müller museum

Bij het Kröller-Müller Museum staat de zomer van 2014 in het teken van de Franse schilder Georges Seurat. Tot en met 7 september presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling ‘Seurat. Meester van het pointillisme’. Naast schilderijen en tekeningen van Seurat zijn er nog vele andere werken van andere kunstenaars te zien, die Seurats invloed op de schilderkunst tonen. De tentoonstelling werd op 22 mei officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Neo-impressionisme

Georges Seurat (Parijs, 1859-1891) was een Frans kunstschilder en tekenaar. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme. De schilderstijl van Seurat heet ‘pointillisme’, waarbij het totale beeld wordt opgebouwd uit ontelbare stippen. Seurat is maar 31 geworden. Toch schildert hij zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl.

Unieke tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen te zien. Met 40 bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld is het de eerste keer dat Seurats oeuvre uitgebreid in Nederland te zien is. En met zo’n 60 werken van andere kunstenaars laat het museum ook de invloed van Seurats nieuwe schilderkunst zien.

Uitgebreid randprogramma

Bij ‘Seurat. Meester van het pointillisme’ wordt een uitgebreid randprogramma voor jong en oud georganiseerd, met lezingen, (dans)workshops, concerten, theatervoorstellingen en artists in residence. De achtergronden en de relatie tot zijn tijdgenoten wordt verder uitgediept in de film‘Seurat. Op zoek naar de essentie’. Een rijk geïllustreerd boek, getiteld SEURAT, maakt het geheel compleet.

De tentoonstelling is te zien tot en met 7 september 2014. Deelname aan de activiteiten is gratis (met uitzondering van de lezingen) voor iedereen met een geldig toegangsbewijs voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum. Het programma is nog in ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.krollermuller.nl/seurat