Koning opent Seurat tentoonstelling

Geplaatst op: 24-04-2014Partner: Kröller-Müller museum

Zijne Majesteit de Koning opent op 22 mei de tentoonstelling 'Seurat. Meester  van het pointillisme' in het Kröller- Müller Museum.

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is bekend geworden als de uitvinder van het neo impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde -gepointilleerde - verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek.


Tijdens zijn korte loopbaan, hij sterft al op de leeftijd van eenendertig jaar, schildert Seurat zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl, waarmee hij zoekt naar een tot de essentie teruggebrachte weergave van de wereld om hem heen. Zijn onderwerpen vindt hij in het moderne Parijs en aan de Noord - Franse kust, waar hij de zomers doorbrengt.

Voor het eerst toont het museum  nu de schilderijen van Seurat uit de eigen collectie, het gedurfde Le Chahut en de verstilde zee gezichten  van Honfleur, Port - en - Bessin en Gravelines, in een bredere context. In de tentoonstelling zijn drieëntwintig van zijn schilderijen en vierentwintig tekeningen te zien. Met veertig bruiklenen van musea en particuliere bruikleengevers van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque , het laatste werk dat Seurat schildert, komt naar Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend.

Bezoek de website van het Kröller-Müller museum voor meer informatie over de tentoonstelling.