Vakantieprogramma Historisch museum Ede

Geplaatst op: 09-07-2013

Verhalenvertellers, kindertheater, een wandeling, workshops en volop doe-activiteiten. Tijdens de zomervakantie heeft Historisch Museum Ede een speciaal programma met lering en vermaak voor alle leeftijden in aansluiting bij de tentoonstelling '100.000 uur archeologie - Verzamelen op de Veluwe'. Kinderen worden uitgedaagd zelf in de huid van een archeoloog te kruipen. En terwijl de kinderen heerlijk bezig zijn, kunnen volwassenen genieten van de collectieopstelling. Naast de activiteiten in het museum zijn er ook een aantal buitenactiviteiten waarin deelnemers op zoek kunnen naar het verleden van de Veluwe. Ze leren eetbare planten plukken, sieraden maken en leven als jagers en boeren uit de prehistorie.

Archeoloog in één dag
In het museum is een speciaal ArcheoTestLab waar kinderen opdrachten kunnen doen . Ze kunnen zelf vondsten opgraven en bepalen wat het belang van de vondsten is. Een goed ingevulde opdrachtenkaart geeft als beloning: een archeologiediploma en een 'aardigheidje' uit de verrassingstrommel. 

Audiotour

Bij de archologietentoonstelling kunnen bezoekers gebruik maken van een speciaal ontwikkelde audiotour. Lopend langs hoogtepunten en verrassingen in de collectieopstelling luistert u naar boeiende achtergrondinformatie.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling 100.000 uur archeologie - Verzamelen op de Veluwe in het Historisch Museum Ede staat de archeologische collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg  centraal.  Zijn verzameling vormt samen met zijn uitgebreide documentatie en zelfgemaakte maquettes een uniek archeologisch document over de historie van Ede en de Veluwe. De objecten vertellen het verhaal van 250.000 jaar bewoning op en rondom de Veluwe.

De voorwerpen zijn weer terug in de omgeving waar ze werden gevonden. Want Eduard Zuurdeeg begon al jong met graven, verzamelen en ordenen. Vanaf z'n dertiende ging hij naar archeologische voorwerpen zoeken en toen hij in 1950 naar de Veluwe verhuisde, werd Ede en omstreken zijn archeologische 'jachtterrein'. De archeologie en het verzamelen was inmiddels een grote passie geworden die veel tijd en inzet vergde. Eduard Zuurdeeg besteedde er zestig jaar aan, vier tot vijf dagen per week, vijftien uur binnen, twintig uur buiten. Dat komt neer op meer dan 100.000 uur archeologie!  De tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

www.historischmuseumede.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17 uur en zondag van 13.30 tot 16 uur. Maandags gesloten.