De top 10 van Ede

Geplaatst op: 09-07-2013

De afgelopen maanden kozen Edenaren via de website www.edekijktkunst.nl hun favoriete topstuk uit de expositieTop 75,vanaf 13 juli te zien in het Kröller-Müller Museum.Het resultaat is de Top 10 van Ede. De Top 10 is ook te zien als zomerexpositie op het Raadhuisplein in Ede Centrum.

Edenaren kozen het Caféterras bij nacht van Vincent van Gogh als hun favoriete topstuk. Het museum heeft de op één na grootste collectie van Van Gogh's in Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Van Gogh vaker voorkomt in de Top 10.

Zomerexpositie

De Top 10 van Ede is gekozen door en voor Edenaren. Daarom zijn de topstukken niet alleen te zien achter de muren van het Kröller-Müller Museum, maar ook als speciale zomerexpositie op het Raadhuisplein. Onderdeel van de expositie is een bijzondere interpretatie van het Caféterras bij nacht door studenten van het ROC A12. Daarnaast fotografeerde Lisette van Altena, student aan het ROC A12, (on)bekende Edenaren met hun favoriete kunstwerk van het Kröller-Müller Museum. Deze foto's zijn vanaf half juli te zien op verschillende locaties in Ede Centrum. De zomerexpositie draagt bij aan één van de doelen uit de Visie Ede 2025: een levendig centrum.

Top 75

De originele kunstwerken uit de Top 10 van Ede zijn vanaf 13 juli te bewonderen in het Kröller-Müller Museum, als onderdeel van de jubileumexpositie Top 75. Het museum selecteerde vijfenzeventig topstukken uit de eigen collectie.  Met Top 75 wil het museum aan het publiek laten zien dat je op verschillende manieren naar kunst kunt kijken en dat iedereen zijn eigen topstukken heeft. Daarom zijn vierentwintig gasten - kunstenaars, politici, musici, acteurs, schrijvers en wetenschappers - uitgenodigd om zelf een keuze uit de collectie te maken. Top 75 is te zien tot en met 17 november 2013.

Start jubileumjaar

Op 13 juli 2013 is het exact 75 jaar geleden dat het Kröller-Müller museum zijn deuren opende. Heléne Kröller-Müller, de eerste directeur, zag haar droom werkelijkheid worden. Met de Top 75 en de achtste editie van de Zwoele Zomeravonden wordt het jubileumjaar feestelijk ingeluid. Meer informatie op www.kmm.nl.