Ede Hoofdstad van de Smaak

Ede is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. Deze titel staat voor een jaar waarin de smaak van het ambachtelijke, diervriendelijke en duurzame streekproduct wordt gevierd. Wat kun je verwachten dit jaar?

Voor het smaakjaar is een leuk programma opgesteld waarin grote en kleine evenementen rondom voeding elkaar afwisselen. Van een proeverij en rondleiding op de kaasboerderij tot een festival met keukens in bijzondere voertuigen, er is voor elk wat wils. Ook bekende toppers als de Heideweek omarmen dit jaar het thema ‘streekvoeding’.

Ambassadeurs

Twaalf bekende Edenaren zijn benoemd tot smaakambassadeur. Onder meer Jan Siebelink, Reinier van den Berg en Amara Onwuka zullen de boodschap van het lekkere lokale product op allerlei manieren uitdragen.

Restaurants

Speciaal omdat Ede Hoofdstad van de Smaak is, zetten de plaatselijke restaurants streekproducten op de kaart. Zo heeft restaurant Vroeger ieder eerste weekend van de maand een driegangenmenu met streekproducten. Restaurant Buitenzorg serveert lokaal vlees en de kruiden en eieren komen van een plaatselijke zorgboerderij.  Effe Anders in Ede belegt de broodjes met Remekerkaas.

Toppers

Ede kent echte toppers op voedingsgebied. Diverse producten van hier staan ook op het menu van landelijke toprestaurants. Het biologische kalfsvlees van Eco Fields wordt geserveerd in restaurant De Kas in Amsterdam en de Remekerkaas ligt in sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Brandroodkaas wordt gebruikt in restaurant Merkelbach in Amsterdam.

Week van de Smaak

Het hoogtepunt van het smaakjaar is de Week van de Smaak. Eind september, begin oktober staat heel Nederland een week lang in het teken van ambachtelijk voedsel. Ede pakt als Hoofdstad van de Smaak extra uit en speelt een prominente rol bij de verkiezing van de landelijke held van de Smaak. Meer informatie volgt op www.weekvandesmaak.nl

Volg  ‘Ede, Hoofdstad van de Smaak 2014’ via Facebook, Twitter of via de eigen website: www.hoofdstadvandesmaak2014.nl