Ede Hoofdstad van de Smaak. En dat proef je!

Wat doe je eerst: heerlijk eten of heerlijk fietsen? Dat is geen vraag in Ede, Hoofdstad van de Smaak. De Smaakfietsroute wijst je de weg langs streekproducten, erfwinkels en verrassende restaurants. Wij fietsen van Ede via Otterlo naar Wekerom en weer terug.

Ons startpunt is de prachtige binnentuin van het Oude Politiebureau. Genomineerd voor de Terras Top 100. Onder het genot van een streekbiertje en lokaal vruchtensap voor de kids stippelen we de route uit. Onze fietstassen zijn groot en leeg, want onderweg gaan we streekproducten inslaan in diverse winkeltjes en op boerenerven.

Hoewel… de verleiding is groot om hier, beschut onder de oude kastanjeboom, te blijven plakken. Zeker als gastheer en eigenaar Edwin vd Oever ons voorziet van een plankje Remeker en Brandrood. Deze lokale kazen smelten op de tong.

Fietsend door bos, hei, weide en akkerland

In en om Ede blijf je wandelen en fietsen. Deze gemeente bestaat voor 90% uit bos, heidevelden, zandverstuivingen, weidegebied, akkerland en veen. Dat wil je toch allemaal zien? Op de fiets ga je zo van het ene landschap over in het volgende. Als je geluk hebt zie je één van de twee schaapskudden aan het werk. Of je hoort de kudde moeflons die ervoor zorgt dat het Wekeromse Zand niet dichtgroeit met bos. Machtig mooi allemaal!

Via de Smaakfietsroute ontdekken we de Veluwse Heidebrouwerij in de manschappenkeuken van de voormalige Mauritskazerne. Wij passeren maar liefst negen streekproducenten en streekwinkels, vijf horecabedrijven, vijf monumenten en twee attracties. De kinderen genieten van Klimbos Simia, het Nederlands Tegelmuseum en de kinderboerderij op zorgbedrijf De Hartenberg.

In Otterlo leren we het verschil tussen de blauwe bes en de bosbes op de Blauwe Bessenhof van de familie Huisman.

Kalfjes en wijn

We rijden het erf op van Wekerom Eco Fields, een uniek biologisch kalverbedrijf met eigen slagerij en wijngaard. Omdat we vooraf reserveerden, laat eigenaar Bart Boon ons zien hoe de kalveren genieten van hun vrijheid in de stal en in de wei. In de rietgedekte schuur vertelt Bart ook waaraan Eco Fields zijn naam te danken heeft. De ‘Celtic Fields’, een innovatief akkerbouwsysteem dat door boeren eeuwen geleden in Noordwest Europa werd bedacht. Op een steenworp afstand van de boerderij kun je dit cultuurhistorisch erfgoed zien. En er zelfs online spannende geschiedenislessen bij bekijken.

Smakelijke aanbiedingen

Dan brengt de Smaakfietsroute ons in Lunteren in de theetuin van Plattelandswinkel ’t Schuurtje en Rustpunt De Ganzenhof. De kinderen happen van een boerenijsje en wij vullen de fietstassen met streekproducten uit dit gezellige winkeltje. We verzilveren als echte Hollanders de smakelijke aanbiedingscoupons die bij de Smaakfietsroute horen: Honing van de Valksche Bijenhof, vlees van Eco Fields en natuurlijk wijnen van de Veluwse Wijnhoeve en Eco Fields. Het smaakt allemaal naar meer!

Douchen in een wijnvat

Bepakt en voldaan komen we uit op Minicamping De Veluwe van Ben en Nanny Schut. Aan het eind van een dag Smaakfietsroute wil je alleen nog dit: douchen in wijnvaten en heerlijk overnachten tussen eeuwenoude olijfbomen. We dromen van fietsen naar Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum. Ede smaakt naar meer!

Download de complete Smaakfietsroute met smakelijke aanbiedingen.

Volg Ede Hoofdstad van de Smaak via Facebook en Twitter @smaak2014. Of kijk op www.hoofdstadvandesmaak2014.nl