Airborne - inspiratie voor vandaag

Ede kijkt terug op een prachtige jubileumeditie van 70 jaar Operatie Market Garden. Talloze indrukwekkende verhalen van toen kwamen boven. De intieme herdenking van het bombardement bij het monument aan de Parkweg werd vervolgd met grootschaliger activiteiten.

Historisch bivakkamp

1.200 basisschoolleerlingen brachten vrijdags een bezoek aan het historische bivakkamp op de Ginkelse Heide, een record aantal deelnemers aan de jaarlijkse klassendag in het kader van Open Monumentendag. Samen met het Airborne Doeboek dat de leerlingen uit de bovenbouw van alle Edese scholen in september ontvingen zorgt dit voor het historisch besef van het belang van herdenken bij de generatie van de toekomst.

Masale toeloop

Er was massale belangstelling voor de Airborne herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Naar schattingen van de Werkgroep Verkeer zo’n 75.000 mensen en veel belangstelling van nationale en internationale pers. Door de massale toeloop raakten de aanvoerwegen rond Ede verstopt. En bij de 23 pendelbussen die ingezet waren om bezoekers naar de Ginkelse Heide te brengen liep de wachttijd op tot twee uur. Door de bizarre weersomstandigheden met dichte mist ’s ochtends en een onweersbui eind van de middag had de dag een bijzonder verloop. Gelukkig konden de duizenden bezoekers ’s middags na het lange wachten toch nog genieten van de dropping van honderden para’s. Het Historische bivakkamp van het 30ste UK Legercorps achter op ’t Wijde Veld mocht zich in een grote belangstelling verheugen.

De luchtlandingen werden vastgelegd in duizenden foto- en camerabeelden die de wereld over gingen en ons blijvend herinneren aan deze bijzondere week en het belang van herdenken.