2014 Ede 'Hoofdstad van de Smaak'

Ede is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. We vertellen je hier niets nieuws mee. Wat we nog wel dik willen onderstrepen is het ultieme doel van Hoofdstad van de Smaak namelijk: inwoners van de gemeente Ede, buurgemeenten en bezoekers te laten kennismaken met de pure voeding van eigen bodem. Inmiddels is het smaakjaar net over de helft. Wil je nog even terugkijken op wat gebeurd is of , beter nog, vooruitkijken op het moois wat er nog komen gaat? 

We kijken terug op een flink aantal leuke events als het zeer succesvolle Eten op Rolletjes in het Openluchttheater tijdens Pinksteren, maar ook het planten van fruitbomen achter Groenhorst Ede door 300 basisschoolleerlingen tijdens Boomfeestdag, de drukbezochte Paasstreekmarkt bij eierboerderij Van Steenbergen, proeverij op de geluidswal bij CineMec, Het Stadsfornuis; streekrestaurant voor 1 week dat voortdurend was volgeboekt. Diverse restaurants in Ede en omgeving zetten streekproducten op de menukaart, bedrijven en organisaties haken aan en organiseren zelfstandig een evenement: Essensor, Geels Ede, Hoge Veluwe, CHE, VVV, CineMec, Cultura, ziekenhuis Gelderse Vallei.

Nieuwe foodfestivals

Het smaakvolle thema voeding maakt verrassend veel los in de samenleving en gaat zeker nog voor mooie nieuwe initiatieven zorgen. We verheugen ons ook op nog twee nieuwe foodfestivals. Festival Pure Passie tovert op 30 augustus landgoed Kernhem om in een prachtige buitenfair. Een dag vol smaken, geuren, kleuren, geluiden en gezelligheid, voor iedereen. Bioscoop CineMec is in de Week van de Smaak (27 september tot en met 5 oktober) het decor voor een heus filmfoodfestival. Internationale speelfilms rondom eten maar ook de documentaire over De Groote Voort (Remekerkaas) uit Lunteren worden geprogrammeerd. De films worden begeleid door proeverijen met streekproducten. We noemen ook nog even de Heideweek die dit jaar een extra lokaal foodtintje krijgt: Ede culinair op de Markt met nog meer lokale producten, de kindermiddag waar wordt gekookt met gezonde, lokale voeding en de Heideoptocht met het thema: ‘Om op te (vr)eten’. Via een maandelijkse vaste pagina de Edese Post, Rijnpost en Veluwe Post wordt iedereen op de hoogte gehouden van alles rondom Hoofstad van de Smaak. Uiteraard ook middels de eigen website www.hoofdstadvandesmaak2104 en de sociale media: facebook.com/hoofdstadvandesmaak2014, twitter.com/smaak2014ede, instagram: #smaak2014.